יצירת נהלים אחידים לאירועי פגיעה במטופלים המחייבים דיווח, בחינת הרקע הפלילי של כל העובדים במערכת הבריאות טרם העסקתם, והצבת מצלמות מעקב בחדרי המטופלים. אלה הן חלק מההמלצות שהוצגו במסגרת הדו"ח המסכם של ועדת מוגנות חסרי ישע וקטינים במערכות הבריאות והרווחה, שפורסם שלשום (ב').
הוועדה הוקמה בדצמבר 2021, בעקבות הרצח של ליטל יעל מלניק ז"ל על ידי מטפל במרכז הפסיכיאטרי בו הייתה מאושפזת. מטרת הוועדה הייתה לגבש המלצות משותפת למשרד הרווחה ומשרד הבריאות בקשר לסוגיה של פגיעה במטופלים שאינם מסוגלים להגן על עצמם.
במסגרת הדו"ח, הציגה הוועדה בין השאר את ההמלצות הבאות:
- מניעה. ריבוי הנהלים להתמודדות עם חשד לפגיעה, ההגדרות הלקויות של מונחים כמו "מוגנות" ו"פגיעה", היעדר הדרכה מתאימה לצוותים, כמו גם תרבות ארגונית של הסתרה, הובילו ליישום לא מספק של החובה לדווח על מקרי פגיעה. הוועדה ממליצה ליצור נהלים אחידים, לשלב תכנים בנושאי מניעת התעללות, הזנחה ואי-שוויון בהכשרות של עובדי בריאות ורווחה כתנאי לקבלת הרישיון המקצועי, עיבוי הבקרות הקיימות ומתן דגש על הסברה לציבור בקמפיין תקשורתי.
- טיפול בנפגע. הנפגעים ומשפחותיהם חוששים להתלונן משום שהם מפחדים מפגיעה במטופלים ולאור חוסר אמון במערכת. הוועדה ממליצה למנות אחראי מוגנות בכל מסגרת, שיהיה אמון על הגנה על המתלוננים, סיוע במיצוי זכויותיהם ויצירת שיח פנים-ארגוני בנושאי מוגנות. עוד ממליצה הוועדה על יצירת פרוטוקול לטיפול לאחר אירוע של פגיעה.
- בירור האירוע וטיפול בפוגע. לא קיימות כיום הגדרות אחידות של סוגי הפגיעה שראויים לדיווח, אופן הדיווח עליו והמנגנון לבחינת דיווחים. הוועדה ממליצה להגדיר ולסווג אירועי פגיעה המחויבים בדיווח באופן אחיד במסגרת כל הגורמים הרלוונטיים. על הדיווחים להימסר לגורם ייעודי שיקבל את התלונה, יעביר אותה לגורם המטפל במשרד הרלוונטי וידאג לעדכן את המתלונן בתוצאות הבירור.
- אכיפה ומשמעת. הוועדה זיהתה מספר קשיים מרכזיים באכיפה: ראשית, לעיתים מטפלים שפגעו עוברים לאחר אירוע הפגיעה למסגרת טיפולית אחרת שהאחראים עליה אינם מודעים לאירועי העבר שהמטפלים היו מעורבים בהם. שנית, היעדר ריכוז המידע הפלילי והמשמעתי לגבי עובדי מערכות הבריאות והרווחה (שחלקם אינם נדרשים לקבלת רישיון) מאפשר מעבר של עובדים בין מסגרות ללא בדיקת רקע מתאימה. בנוסף, אירועים שנחקרים על ידי המשטרה אינם נבדקים על ידי גורמי המקצוע במשרד הרווחה או במשרד הבריאות, מחשש ל"זיהום" החקירה. לפיכך, הוועדה ממליצה להכפיף את כלל עובדי מערכות הבריאות למתן אישורי העסקה ולהסמיך את משרד הבריאות לבחון מידע פלילי ביחס לעובדיו. עוד ממליצה הוועדה לקדם מנגנון דיווח ואיסוף מידע אוניברסלי ומתעדכן ביחס למידע פלילי, בדומה לזה הקיים במערכת החינוך, וכן להקים מאגר מידע משותף לשני המשרדים, שיכיל מידע ביחס להליכי משמעת.
- מצלמות וטכנולוגיות אחרות. הוועדה ממליצה להכניס מצלמות גם לחדרי מטופלים, שינוטרו על ידי כוח אדם ייעודי. לפי המלצת הוועדה, הדבר צריך להיעשות תוך מתן משקל לזכות לפרטיות. co.il מזכיר כי זוהי אינה הפעם הראשונה בה משרד הבריאות מתעדף אינטרסים אחרים על פני הזכות לפרטיות של המטופלים. בסוף השנה שעברה פרסם המשרד נוהל שמאפשר לבתי החולים להציב מצלמות בחדרי טראומה ובמחלקות טיפול נמרץ, ללא צורך בהסכמתם המפורשת של המטופלים.
לקריאת הדו"ח המלא לחצו כאן.