בריטניה: ההצעה לתיקון דיני זכויות היוצרים ממשיכה לעורר מחלוקת

אולי יעניין אותך גם

ממשלת בריטניה בוחנת כעת והעלתה לדיון ציבורי את ההצעה לתקן את דיני זכויות היוצרים בממלכה, בדרך של מתן היתר לשימוש בתוכן המוגן בזכויות יוצרים - על-מנת לאמן מודלים של בינה מלאכותית גם לצרכים מסחריים. בריטניה כללה, בחוק זכויות היוצרים, המדגמים והפטנטים של 1988, הסדר המאפשר שימוש ביצירות מוגנות לצורך לימוד מכונה. ההסדר נקבע בשנת 2014, בסעיף 29A ל-Copyright, Designs and Patents Act 1988 הבריטי, אך הוא מוגבל למחקר שאינו מסחרי בלבד. כעת הממשלה בוחנת כאמור את האפשרות להרחיב את האפשרות לשימוש ביצירות מוגנות, ללימוד מכונה, גם למטרות מסחריות וכדי לאפשר את המשך פיתוח תחום הבינה המלאכותית בממלכה, למעט במקרים בהם היוצרים אסרו זאת מפורשות (opt-out).

כצפוי, ההצעה מעוררת מחלוקת רבה והתנגדות בקרב היוצרים. חלקם סבורים כי ההתייעצות שמקיימת הממשלה עם הציבור כבר מקובעת לטובת חברות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, באופן שיוביל להעברת ערך מתעשיית הבידור והיצירה, לסקטור הטכנולוגי. לאחרונה דיווחנו כי הזמר והיוצר אלטון ג'ון הזהיר את הממשל הבריטי כי היוזמה מאיימת לפגוע באפשרותם של אמנים צעירים להרוויח ולהתפרנס מיצירתם, כשהוא מצטרף לעמדה דומה שהביע סר פול מקרטני. מוזיקאים אחרים כמו קייט בוש, דיימון אלברן (סולן להקת Blur) ומאות אמנים נוספים שחררו אלבום שקט ששמו "Is This What We Want", שמטרתו למחות נגד השינויים האפשריים. 

גם מומחי משפט העלו חששות כי שיטת ה-opt-out המוצעת עשויה להתנגש עם האמנות הבינלאומיות בתחום זכויות היוצרים, המקנות הגנה אוטומטית ליצירות, שכן היא מסיטה את הנטל לבעלי הזכויות ומערערת את עקרונות היסוד של דיני זכויות היוצרים. מקורות: The Guardian (מאת דן מילמו), People (מאת מרינה ווטס).