ארה"ב: מסגרת רגולטורית לייצוא טכנלוגיות בינה מלאכותית

באחד מצעדיו האחרונים בקדנציה שתסתיים בשבוע הקרוב, מפרסם ממשל ביידן מסגרת רגולטורית לייצוא של טכנולוגיות בינה מלאכותית אל מחוץ לארצות הברית. בין הצעדים שינקטו: הגדרת מכסות לרכישת כוח מחשוב אמריקאי והסרת ההגבלות לרכישת רישיון לייצוא שבבים לרשימה של 18 מדינות המוגדרות כבעלות ברית מרכזיות. ישראל נותרה מחוץ לרשימה ופירוש הדבר שהיא כפופה למגבלות המדיניות.

בניסיון לייעל את הקשיים הכרוכים ברישוי בהזמנת שבבים (chips) ולספק בהירות לשותפות של ארצות הברית לגבי האופן שבו הן יכולות להפיק תועלת מבינה מלאכותית, הגדיר הממשל שישה מנגנוני מפתח שנועדו לבסס את הייצוא האחראי של טכנולוגית בינה מלאכותית אמריקאית:

  • לא יחולו הגבלות על מכירת שבבים ל-18 מדינות המוגדרות כבעלות ברית מרכזיות, ביניהן אוסטרליה, גרמניה, דנמרק, קנדה, יפן, קוריאה הדרומית, בריטניה, וטייוואן. ישראל, כאמור, אינה כלולה ברשימה.
  • בכפוף לתנאים שנקבעו, לא יידרש רישיון להזמנת מרבית סוגי השבבים. בקטגוריה זו יימצאו בייחוד הזמנות שמבוצעות על ידי אוניברסיטאות, מוסדות רפואיים וארגוני מחקר ללא כוונות רווח.
  • ארגונים שהמטות שלהם ממוקמים באחת מ-18 בעלות הברית המרכזיות ואשר עומדים בסטנדרטים גבוהים של אבטחה יוכלו לקבל מעמד של "משתמש קצה אוניברסלי מאומת". סטטוס זה יאפשר להם למקם עד 7% מיכולת החישוב העולמית של בינה מלאכותית במדינות ברחבי העולם, בהיקף צפוי של מאות אלפי שבבים.
  • ארגונים שהמטות שלהם ממוקמים בכל מדינה אחרת (שאינה מדינה שמצויה ברשימת אמברגו) ואשר עומדים בסטנדרטים גבוהים של אבטחה יוכלו לקבל מעמד של "משתמש קצה לאומי מאומת". סטטוס זה יאפשר להם לרכוש כוח מחשוב בהיקף נרחב בשנתיים הקרובות. גם ארגונים שלא יזכו לסטטוס מאומת במדינות שאינן בעלות ברית, יוכלו לרכוש כוח מחשוב, אם כי בהיקף נרחב פחות. מכסה זו נועדה להבטיח שטכנולוגיות אמריקאיות תהיינה זמינות לשירות ממשלות זרות, ספקי שירותי בריאות ועסקים מקומיים אחרים.
  • יפותחו הסדרים בין-ממשלתיים בנושאי פיתוח, פריסה ושימוש בבינה מלאכותית. ממשלות שיחתמו על הסדרים כאמור, יוכלו להכפיל את מכסות השבבים שלהן.

law.co.il מדגיש כי במציאות בה הגישה אל כוח מחשוב היא המנוע לפיתוח טכנולוגי, למסגרת הרגולטורית החדשה עשויה להיות משמעות רבה על כוח המחשוב הזמין למדינה, שנשארה מחוץ לרשימת המדינות שהייצוא אליהן מותר ללא מגבלות, ולארגונים הפועלים בה. גם אם הממשלה תחתום על הסדר בין-ממשלתי כאמור מול הממשל האמריקני, היקף כוח המחשוב שתוכל לרכוש יהיה מוגבל. בנוסף, על הארגונים בארץ תוטל החובה להוכיח עמידה בסטנדרטים גבוהים של אבטחה, באופן שעלול להביא לייצוא הפיתוח שלהם אל מדינות שגישתן לכוח מחשוב אמריקאי אינה מוגבלת, או אף לעזיבת המדינה.