המשטרה נדרשת לנמק מדוע לא תחדל משימוש במערכת המצלמות "עין הנץ", המשמשת אותה למעקב אחר אזרחים בכבישים בין-עירוניים, עד שהנושא יוסדר בחקיקה מתאימה. כך, לפי צו על תנאי שניתן אתמול (ג') על ידי בג"ץ.
הצו ניתן במסגרת עתירה שהוגשה על ידי האגודה לזכויות האזרח ועמותת פרטיות ישראל (על ידי בא כוחן עו"ד אבנר פינצ'וק) בחודש ינואר הקודם. המערכת, שנחשפה לראשונה בשנת 2020, כוללת עשרות מצלמות חכמות שהוצבו בכבישים הבין-עירוניים ללא סימון, ומאפשרת לזהות לוחיות רישוי ואת היושבים ברכב, ואף להשוות את התצלומים למאגרים אחרים שברשות המשטרה – וכל זאת ללא הסדרה חוקית או רגולציה המתירות את השימוש בה. במסגרת העתירה נטען כי המערכת מהווה מנגנון מעקב קיצוני הפוגע פגישה קשה בזכות לפרטיות ללא הסמכה בחוק, בניגוד להוראות פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
כחצי שנה לאחר הגשת העתירה פורסם תזכיר חוק המבקש להסמיך את המשטרה להשתמש במערכת ולהעביר מידע ממנה לרשויות אחרות. החוק טרם נדון בכנסת, ובינתיים ממשיכה המשטרה להשתמש במערכת ללא הסמכה חוקית – כפי שעשתה מאז שנת 2013. כעת מבקש בג"ץ לעצור את השימוש במערכת, ומורה למשטרה לספק טעמים מדוע לא תחדל מהשימוש במערכת עד להסדרה בחוק. על המשטרה להגיש תצהיר תשובה עד לחודש אפריל הקרוב.
law.co.il מעיר שהצו על תנאי מפתיע, לאחר שבג"ץ סרב לתת צווי ביניים שיורו להפסיק לאגור מידע במערכת ולפרסם נוהל שימוש שקוף בה.