ממשלת רוסיה החלה בהליכים משפטיים לחסימת הגישה לשירות המסרים Telegram במדינה, היות ומפעילת השירות סירבה למסור לידיה את מפתחות ההצפנה המשמשים להעברת ההודעות.
טלגרם נמצאת בשימוש נרחב ברוסיה. השירות צבר פופולריות רבה בשל הצפנתו הייחודית: המסרים שמועברים באמצעות השירות מוצפנים מקצה לקצה, הוא מאפשר ליצור מסרים שמוחקים את עצמם אחרי זמן נתון וכן, בדומה לרוב שירותי המסרים המידיים – מאפשר שליחת תמונות, סרטונים וקבצים וכן הפעלת ערוצים שונים.
מוקדם יותר השנה דרשה ממשלת רוסיה מהשירות, שמקום מושבו בדובאי, להעביר לידיה את מפתחות הצפנת ההודעות, וזאת עד לתחילת אפריל. העברת המפתחות לידי הממשלה הרוסית משמעה מתן גישה להודעות המשתמשים. דרישה זו של הרגולטור הרוסי נועדה לכאורה לאפשר לסוכנות הביטחון המרכזית של רוסיה, ה-FSB, לחקור פשעים חמורים ובכללם פיגועי טרור, וכן למנוע פיגועים עתידיים במדינה.
משלא עמדה טלגרם בדרישת הרגולטור הרוסי, נפתחו נגדה ההליכים לחסימת הגישה לשירות, בטענה שטלגרם לא צייתה לדרישות הרגולטוריות בהן היא מחויבת כ"מפיצת מידע". ב"כ של השירות טען בתגובה כי הניסיון הרשמי לחסום את השירות לשימוש ברוסיה הוא "חסר בסיס" וציין שטלגרם מעוניינת להמשיך לשמור על חירות ופרטיות משתמשיה. בהצהרתו ציין כי "דרישות ה-FBS לספק גישה לשיחות פרטיות של משתמשים הוא בלתי חוקתי, חסר בסיס, אשר לא ניתן להגשים מבחינה טכנית וחוקית".
law.co.il מזכיר כי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, אישר בחודש אוגוסט האחרון חוק האוסר על שימוש בטכנולוגיה המאפשרת גישה לאתרי אינטרנט האסורים בפדרציה הרוסית, תוך עקיפה של מגבלות הצנזורה המקומית. החוק אוסר על שימוש בטכנולוגיית VPN - Virtual Private Networks וטכנולוגיות אחרות המאפשרות גלישה אנונימית ברשת.
מניתוח של ה-BBC עולה כי מקרה זה הוא אחד מני רבים הנובעים משאיפת הממשל הרוסי לשלוט באופן הדוק יותר על התקשורת המקוונת. מוקדם יותר השנה, אינסטגרם נדרשה להסיר הודעות מסוימות של איש אופוזיציה תחת איום של נקיטת מהלך משפטי, וכן יוטיוב נדרשה לפעולה דומה. מקורות: CBS News ו-BBC.