קרן וויקימדיה ו-12 ארגונים נוספים הגישו בימים האחרונים עתירה לבית משפט פדרלי בארה"ב נגד הסוכנות לביטחון לאומי (ה-NSA) ומשרד המשפטים האמריקאי - בטענה כי תוכניות הניטור והמעקב המודיעיני שרשויות הביון והביטחון האמריקאיות מפעילות אינן חוקתיות. לפי כתב הטענות שהוגש לבית המשפט באמצעות איגוד החירויות האזרחיות האמריקאי (ה-ACLU), תוכניות הניטור והמעקב המודיעיני מפרות את התיקון הראשון והתיקון הרביעי לחוקה האמריקאית, משום שהן מנהיגות שיטה של "מעקב במעלה הזרם" (Upstream Surveillance) שחופשת לניטור את כל תעבורת התקשורת האלקטרונית של אמריקאים עם גורמים מחוץ לארצות-הברית.
פרויקטי הניטור שבמרכז העתירה נחשפו על-ידי אדוארד סנואדן לפני כשנתיים והצביעו על איסוף סיטונאי של מידע אישי על אזרחים אמריקאים ולא-אמריקאים, באמצעות ניטור קבוע של תעבורת אינטרנט וטלפוניה וקישוריות ישירה בין מערכות המחשב של חברות שירותי האינטרנט הגדולות לבין מערכות הסוכנות האמריקאית לביטחון לאומי (NSA). לאחרונה הודיע הממשל האמריקאי כי יכניס מספר בלמים ואיזונים לתוכניות המעקב האלקטרוני של ה-NSA.
לפני כשנתיים דחה בית המשפט העליון האמריקאי עתירה דומה נגד חוקתיות אמצעי ניטור מודיעיניים. בית המשפט פסק אז שבהעדר ראיות קונקרטיות לכך שהעותרים היו נתונים למעקב דרך פרויקטי הניטור - לעותרים אין 'זכות עמידה' להגיש את העתירה. כעת, וויקימדיה מציינת כי פרויקט וויקיפדיה אוזכר בין שלל המסמכים שסנואדן הדליף - דבר שעשוי להיות אינדיקציה קונקרטית לכך שהקרן היתה נתונה למעקב של ה-NSA. מקור: טיים (מאת: מאיה רודן) והודעה לעיתונות של ה-ACLU.
וויקימדיה עותרת נגד ה-NSA על חוקתיות הניטור ברשת
זמן קריאה:
דקה אחת