אין זו העת להכריע בנושא חסימת גולשים ברשתות החברתיות על-ידי נבחרי ציבור (פסק-דין, ביהמ"ש העליון, השופטים אלרון, גרוסקופף ושטיין, 12.11.2024):
העובדות: העותרים ביקשו להורות למשיבים לתת טעם "מדוע לא ינחו את חברי הכנסת, חברי הממשלה ונבחרי הרשויות המקומיות שלא "לחסום" גולשים בחשבונותיהם ברשתות החברתיות, או למחוק תגובותיהם, אלא במקרים חריגים, כאשר הדבר עולה בקנה אחד עם פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ועומד במבחן 'הוודאות הקרובה'". לצד העתירה הוגשה בקשה דומה למתן צו ביניים. העותר הוא פעיל חברתי ועיתונאי, ממייסדי העותרת 2. העתירה הוגשה, בין היתר, על רקע ההליכים בעניין רובינשטיין [עע"מ 7659/22] והעובדה כי הנושא לא הוסדר.
נפסק: דין העתירה להידחות. על המהפכה החברתית, הכלכלית והפוליטית שחולל האינטרנט, נכתב רבות. אחד מהמופעים המרכזיים של המהפכה שחולל האינטרנט הוא עליית הרשתות החברתיות, שהפכו לחלק משמעותי בחיי רבים ולמוקד רב חשיבות להעברת מידע ולהחלפת דעות. לצד הברכה שהביאו האינטרנט והרשתות החברתיות, האפשרות לנצלם לרעה מציבה אתגרים חדשים, ולא פשוטים, בפני מערכות המשפט ואכיפת החוק. נבחרי הציבור הבינו את מרכזיותן של הרשתות החברתיות בשיח הציבורי ונוכחותם בהן הלכה והתרחבה. כך בשגרה וכך במיוחד בתקופת בחירות. הללו אף החלו למצות את מגוון הכלים העומדים לרשותם ברשתות, ובכלל זה האפשרות למחוק תגובות שהועלו בחשבונותיהם, ואף לחסום משתמשים בלתי רצויים מגישה לחשבונות.
ישנה תמימות דעים באשר לחשיבות הסוגיה. אף על פי כן, לא ניתן להיעתר לבקשת העותרים גם בעת הזו, בשל שני נימוקים מצטברים: הראשון נעוץ בסעד החריג המבוקש. אכן, ליועצת המשפטית לממשלה מסורה הסמכות להנחות את גורמי הממשלה בנושאים עקרוניים ובעלי חשיבות, מורכבות או רגישות מיוחדת. אולם סעד המורה ליועמ"שית לעשות כן, מקום בו היא סבורה שטרם בשלה העת לקביעת הנחיות מחייבות, איננו מסוג הסעדים שנוהג בג"ץ להעניק; השני נוגע לטיבה וטבעה של הסוגיה, שהיא חדשנית ויחסית מורכבת, ומעוררת שאלות ממגוון תחומי משפט, ואשר היקף השפעתה הוא רחב. מדובר בתחום מתפתח ודינמי המשתנה בקצב מהיר. לפיכך, מקובלת עמדת המדינה כי הסדרת הסוגיה ועיצוב הכללים המשפטיים החלים צריכים להיעשות בזהירות, עקב בצד אגודל, ולאחר בחינה מעמיקה. הן היועצת המשפטית לממשלה והן היועצת המשפטית לכנסת אינן קופאות על השמרים והן החלו בבחינה כאמור, באופן תחום ומדורג.